Keď ma minulý rok oslovili zo Château Rubáň na spoluprácu, bol to pre mňa akoby návrat ku koreňom. V dobe, keď som objavovala naše kroje a remeslá prvý krát, objavila som aj čaro výroby vlastného vína. Vo výrobe vína je ukrytý celý zmysel života. Začínate v januári a v tých najhlbších mrazoch sa rozhoduje o tom aké kvalitné víno vám vinohrad na jeseň urodí, jediným rezom, jediným rozhodnutím predikujete celý rok. Ak ste chamtivý a necháte veľa výhonkov tak neskôr zistíte, že kvantita ani zďaleka nie je kvalita. Urodí sa veľa strapcov, ale vinič ich nevie dostatočne vyživiť a strácajú na chuti a hodnote. Ak zastrihnete veľa, víno sa vám síce podarí je ho menej, ale nemysleli ste na budúci rok a v ten nemusíte mať úrodu žiadnu. Starostlivosť o vinič je o intuícii a balanse rovnako ako v živote. Keď kráčate životom, nastávajú nové a nové situácie, pri ktorých sa musíte rozhodnúť, spravím radikálny rez? Niekedy je potrebný aj ten a vy sa musíte pohnúť o krok ďalej a vyhodnocovať sitúáciu opäť a opäť sa rozhodovať.

Potešil ma tento návrat k výrobe vlastného vína, a pri všetkých dôležitých sezónnych prácach som chodila Míliu navštevovať a opatrovať. Až z toho vzniklo jedno, pre mňa výnimočné, láskou k prírode naplnené víno. Každá jeho živelná bublinka túto lásku odráža. Príroda je pre mňa obrovským zdrojom inšpirácie a preto mi nedalo nevytvoriť zaľúbenú sériu šperkov inšpirovanú práve procesom výroby vína. Srdiečka ako sladké bobuľky hrozna vyhrievajúce sa na letnom slnku. Teplé zemité tóny hnedej, krémovej, jemnej ružovej a tyrkysovej ako nebo. Ružovo zlatý lesk ako bublinkové víno. Tak vznikla malá zaľúbená séria šperkov Mília.

Víno Mília sparkling ‘22 - Château Rúbaň x Petra Toth si môžete zakúpiť v našich predajniach, na našom e-shope a priamo v Château Rúbaň. Je vyrobených 3333 fliaš a 333 kusov z nich sa bude dať kúpiť na našom e-shope a budú distribuované približne 6.2.2023.



Ako vznikala Mília sparkling ‘22



2.2.2022

V symbolický dátum - na Hromnice sme zahájili práce na našom spoločnom projekte so Chateâu Rúbaň. Pani Vladimíra čakala na tento projekt tri roky, keďže kvôli pracovným a materským povinnostiam nebolo dostatok času. A na výrobu vína potrebujete to najhlavnejšie a to je ČAS. Ale ako sa hovorí, na dobré sa oplatí počkať a tak sme mali možnosť spoločne sa venovať niečomu, čo nás skutočne baví.




2.2.2022

Prvé zoznámenie s Míliou (slovenskou odrodou). Urobili sme jej celkom pekný účes a poprosili sme ju, nech je silná. Silná a jemná zároveň. Nech ju vietor nezlomí a nech len spevní jej korene, a keď príde čas slnka nech ho využije naplno a načerpá potrebnú energiu na plody, ktoré potešia mnohých ľudí.




10.6.2022

V tomto čase už Mília pekne rástla. Darilo sa jej a nahodila veľa hrozna. Trošku sme jej spravili účes, aby mohli hrozienka dozrievať, a aby ich listy chránili. Intenzívne sme sa jej vždy prihovárali, aby sa premenila do výborného vínka. Práca vo vinohrade je absolútny relax. Ticho, štebot vtáčikov, vzduch a čistá myseľ.




12.9.2022

Dozrel čas a Mília bola pripravená na oberačku. Hrozno bolo sladké, chytilo aj ušľachtilú pleseň, ktorá vínu dodala ešte výnimočnejšiu chuť. Na určenie termínu dňa “D” - oberačky sme čakali vyše týždňa. Ale v tento krásny slnečný deň sme mohli ako prví oberať strapce tohto sladučkého hrozna.




9.1.2023

Prvá ochutnávka sladučkého vína slovenskej odrody Mília. Je aboslútne dokonalá a my sa už teraz tešíme ako ju budete môcť všetci ochutnať.


Zamilované šperky Mília